علی باقری سرپرست وزارت خارجه ایران گفت ترور اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس «نقض حاکمیت و امنیت ملی ایران» بود و جمهوری اسلامی «قطعا اقدام متقابل» انجام خواهد داد. ساعاتی پیش، سخنگوی وزارت خارجه ایران درخواست کشورهای غربی برای پرهیز از حمله به اسرائیل را «وقیحانه» خواند. جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید هشدار داد که ایران ممکن است در این هفته، حمله بزرگی به اسرائیل انجام دهد. اسرائیل میگوید برای مقابله با حمله احتمالی ایران در «بالاترین سطح هشدار» قرار دارد.
امروز ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت درخواستهای فرانسه، آلمان و بریتانیا برای خویشتن داری، «فاقد منطق سیاسی، مغایر با قواعد حقوق بینالملل و مطالبهای زیاده خواهانه» است.
او گفت ایران برای استفاده «از حقوق خود از کسی اجازه نمیگیرد» و ادامه داد که کشورهای اروپایی بدون هیچ اعتراضی به اسرائیل «به صورت وقیحانه ای از جمهوری اسلامی ایران برای عدم اقدام تنببهی و بازدارنده علیه رژیم متجاوز به حاکمیت و تمامیت سرزمینی خویش، درخواست مینمایند.»
این اظهارنظرها همزمان با در پیش مذاکرات آتشبس میان اسرائیل و غزه صورت گرفته است.
دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک اعلام کرده است که این کشور در گفتگوهای آتشبس که با میانجیگری مصر، قطر و آمریکا صورت میگیرد، حضور نداشته و بعدا هم حاضر نخواهد داشت.
Skip مطالب پیشنهادی and continue reading
مطالب پیشنهادی
- See Alsoنمایندگی ایران در نیویورک: امیدواریم پاسخ ما به اسرائیل در زمانی صورت گیرد که لطمهای به آتشبس احتمالی نزند - BBC News فارسیاوکراین در داخل روسیه دفتر نظامی ایجاد میکند - BBC News فارسیتنش در خاورمیانه؛ گفتگوی تلفنی استارمر و پزشکیان پس از هشدار سه کشور اروپایی - BBC News فارسیIran International ایران اینترنشنال
وال استریت ژورنال: اسرائیل تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد نیروهای حماس را کشته است
ترور اسماعیل هنیه در تهران چه مسائلی را درباره وضعیت امنیتی و اطلاعاتی ایران فاش میکند؟
نتانیاهو: حتی در صورت توافق برای آتشبس هم به رفح حمله خواهیم کرد
رسانههای اسرائیل میگویند ترور رهبر حماس چالشی برای ایران است
End of مطالب پیشنهادی
ایران پیشتر اعلام کرده بود از این مذاکرات حمایت می کند و «هر توافقی که حماس بپذیرد، مورد قبول ما هم خواهد بود.»
دفتر نمایندگی ایران اویل هفته جاری گفته بود «امنیت و حاکمیت ملی ما در اقدام تروریستی اخیر رژیم اسرائیل نقض شده است. ما حق دفاع مشروع داریم و این ارتباطی با آتشبس غزه ندارد، اما امیدواریم پاسخ ما بهگونهای باشد که لطمهای به آتشبس احتمالی وارد نکند.»
آمریکا اعلام کرده است که با ارزیابی اسرائیل مبنی بر احتمال تهاجم نظامی ایران، موافق است و برای مقابله با آن آماده میشود.
گزارش شده که یوآو گالانت، وزیر دفاع با دیگر مقامهای ارشد نظامی، برای بحث درباره آمادگی دفاعی اسرائیل نشستی برگزار کرده است.
اقدامات دیپلماتیک آمریکا برای گفتگو و فشار بر ایران، یک روز پس رایزنی این کشور با رهبران غربی ادامه دارد.
در شبانهروز گذشته، کشورهای غربی در بیانیهها و تماسهایی خواستار خویشتندار ایران شده بودند.
واشنگتن همچنین از ترکیه و دیگر کشورهای نزدیک به ایران در خاورمیانه خواست تا برای کاهش تنش با تهران گفتگو کنند.
جف فلیک سفیر آمریکا در ترکیه در عین حال با اشاره به تنشهای میان رهبران ترکیه و اسرائیل گفت آنکارا به طور مستقیم در مذاکرات آتشبس مشارکت نداشته اما در تدارکات این گفتگو نقش بازی کرده است.
آقای فلیک همچنین با اشاره به کاهش شکاف آمریکا و ترکیه به ویژه در زمینه غزه گفت پس از آنکه آمریکا تلاشهای فعالانه و دیپلماتیکی در زمینه آتشبس ایفا کرد، شکاف دو کشور کمتر شده است اما اختلافهایی همچنان وجود دارد.
روز گذشته رهبران غربی در دو بیانیه مشترک جداگانه از ایران خواستند از تشدید تنش بپرهیزد و بر لزوم از سرگیری مذاکرات آتشبس فوری در غزه تاکید کردند.
رهبران آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و ایتالیا در اواخر روز گذشته در بیانیهای تاکید کرد که از اسرائیل در برابر تهاجم و تهدید تظامی ایران و متحدانش دفاع خواهند کرد. در این بیانیه آنها درباره پیامدهای امنیتی حمله ایران و افزایش تخاصم در منطقه هشدار دادند.
پیش از آن، رهبران بریتانیا و فرانسه و آلمان در بیانیه مشترک دیگری نوشته بودند جنگ باید اکنون پایان یابد و حماس هم همه گروگانهایی را که دارد آزاد کند و کمکرسانی به غزه آغاز شود. آنها در این بیانیه، از ایران و متحدانش خواستند تا از حمله بپرهیزند و هشدار دادند «مسئول اقداماتی هستند که فرصت صلح و ثبات را به خطر میاندازد.»
روز گذشته، شماری از رهبران اروپایی از جمله کییر استارمر، نخست وزیر بریتانیا و اولاف شولتس صدراعظم آلمان در گفتگوی تلفنی جداگانه با رئيس جمهوری ایران از مسعود پزشکیان خواستند از شعلهور ساختن تنش در منطقه خودداری کند.
گزارش شده که مسعود پزشکیان در گفتگو با نخست وزیر بریتانیا بار دیگر بر «پاسخ تنبیهی به متجاوز را حق قانونی کشورها و راهکاری برای توقف جنایت و تجاوزگری» خوانده است.
وبسایت ریاست جمهوری ایران گزارش داده که آقای پزشکیان همچنین خواستار «ارتقای سطح روابط دو کشور و نیز آغاز مذاکرات هستهای» شده است.
ایران اسرائیل را مسئول ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس میداند و تهدید کرده است که آن را تلافی خواهد کرد.
اسرائیل از اظهارنظر درباره کشتهشدن اسماعیل هنیه در تهران خودداری کرده است اما مسئولیت حمله هوایی به بیروت را که به کشته شدن فواد شکر از فرماندهان ارشد حزبالله انجامید، به گردن گرفته است.
در ساعات اولیه بامداد ۲۶ فروردین ۱۴۰۳ هم ایران با صدها پهپاد و موشک کروز و بالستیک به اهدافی در اسرائیل حمله کرد که این اولین رویایی مستقیم دو کشور در ۴۵ سال گذشته بوده است. ایران اقدام نظامی فروردینماه علیه تلآویو را پاسخ به حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق خواند.